R & B op wereldreis

Robin & Bianca op wereldreis 2016 - 2017

Long Train Running

Afgelopen dinsdag stapten we om kwart voor 12 ’s avonds op de Transmongolië Express. Deze trein rijdt in 6 dagen van Moskou naar Beijing over een traject van 7.691 km. Toen we de tickets boekten, vroegen we om een 2-persoonscoupé. Niemand kon ons bevestigen dat we deze coupé ook zouden krijgen. Tot het eind toe bleef dit dus een verrassing…

En of er aan onze wens tegemoetgekomen is… meer dan dat! Het is inmiddels het eind van dag 3 en vanaf Moskou hebben we de hele wagon voor onszelf. Tot nu toe zijn we ook nog geen andere Westerse toeristen tegengekomen. Het is extreem rustig aan boord en als we bij een tussenstop naar buiten lopen voor wat frisse lucht, treffen we alleen wat Chinees treinpersoneel, wat Russische agenten en wat zwerfhonden aan.

We zitten in een Chinese trein en slapen in een 1e-klas 2-persoonscoupé. Stel je niet al te veel voor bij het woord 1e klasse… De trein is sterk verouderd, niet of nauwelijks onderhouden, de verwarming doet het niet en de schoonmaak gebeurt met de Chinese slag. Maar dat mag de pret allemaal niet drukken want als bonus hebben we wel mooi een kamer met wisselend uitzicht. Kom daar thuis maar eens om! Verder is er een Samovar aan boord en uit deze door kolen gestookte tank tappen we heet water voor koffie, thee en noedels. Vooraf hadden we gelezen dat op de perrons in Rusland vers eten wordt verkocht. Jammer genoeg zien we dit niet veel. Misschien komt dit door Koning Winter die hier al is ingetreden… tijdens de laatste stop buiten was het net – 9 °C!  Gelukkig hebben we genoeg ontbijtrepen, noedels en chips ingeslagen en wodka om ons warm te houden, dus we redden ons prima hier.

Gezegd wordt dat de eerste dagen het minst aantrekkelijk zijn vanwege de eindeloze Russische taiga’s die je ziet. Na de 2e nacht was het landschap echter bedekt onder een witte deken van sneeuw en hierdoor oogde het toch weer heel anders dan de dag ervoor. Een mooi gezicht! Buiten het landschap om zien we zo nu en dan een dorp met houten huisjes, soms een grote industriestad met grote betonnen woonblokken, heel veel pijpleidingen, oude roe(s)tbakken en onverharde wegen. Dit is vooral het beeld van Rusland zoals we dat voor ogen hadden en het lijkt in de verste verte niet op dat wat we in St. Petersburg en Moskou zagen.

Vandaag (dag 4) reden we gedurende een groot deel van de dag langs het grootste zoetwatermeer ter wereld: het Baikalmeer. Op sommige momenten zo dichtbij dat je bijna vanuit de trein een duik kunt nemen in het helderblauwe water. Ook hier weer veel sneeuw onderweg en het ziet er opnieuw betoverend uit. Wat aan de bebouwing opvalt, is dat hoe langer we onderweg zijn, hoe armoediger het eruit gaat zien. Als we uit de laatste grote stopplaats in Rusland – Ulan Ude – wegrijden, zien we een tijd lang weinig anders dan gammele houten hutjes met daartussen heel veel vuilnis.

Kort voor middernacht rijden we Mongolië binnen. Als we de hoofdstad Ulan-Bator passeren, liggen wij nog in ons bed te schommelen. Nadat we wakker worden op dag 5, zien we vanaf de vroege ochtend steppes met gers en paarden. Voor het eerst deze reis zitten er andere reizigers in onze wagon en zien we meerdere Westerse toeristen. Soms zien we een paar huizen, maar veel bebouwing is er niet. We zien steeds minder gras en ’s middags rijden we door de Gobiwoestijn. Van alles wat we onderweg zagen, is dit wel het meest indrukwekkend. Soms spotten we een groepje kamelen onderweg. Nu valt hier de duisternis in en is het wachten op de komende grenscontroles. Al met al gaat dit zo’n 6 uur duren omdat de trein in China op een ander onderstel wordt geplaatst vanwege verschillende spoorbreedtes. Als alles goed gaat, rijden we om kwart voor 1 vannacht China binnen.

En nu is het dag 6 en zijn we bijna in Beijing. Om 12 uur vannacht waren alle formaliteiten geregeld en mochten we China in. Daarna hebben we nog de laatste wodka opgemaakt en geproost op het begin van onze reis door dit land. We rijden van tunnel naar tunnel door een bergachtig gebied op minder dan 100 km. van Beijing.

Met een half uur vertraging – en dat op zo’n lange reis – kwamen we in Beijing aan. We hebben volop genoten van deze mooie treinreis. Het was bijzonder om zo vanachter het glas het landschap steeds te zien veranderen en langzamerhand China in te rollen. En waren we nog niet onthaast, dan zijn we dit nu zeker!

13 reacties

 1. Wat een bijzondere belevenis en wederom prachtige foto’s. Gelukkig is alles goed gegaan en dan toch wel fijn om na zoveel dagen treinen weer op vaste grond te staan. Heel veel plezier in China en ook daar zullen jullie een weer heel andere cultuur ontdekken. Xxx

 2. Weer prachtige foto’s van een hele lange treinreis.
  Hier is het rustig herfstweer en bij lange na nog geen sneeuw.
  Nu lekker gaan genieten van China !

 3. Wat een gezellig geschreven verhaal weer .ik geniet er echt v a n en zo kunnen we het een beetje met jullie meebeleven .. Mooie foto’s ook .geniet er van samen hè .liefs henk en wilma xx

 4. Lijkt me echt bijzonder zo’n treinreis prachtig gezicht zo alles.
  En ja, weer van die mooie foto’s.
  Fijne Chinatijd. xx

 5. Wat een mooie reis en wat een belevenis die jullie achter de rug hebben, geweldig.
  En wat vond ik het heerlijk om weer eens sneeuw te zien zo op een station.
  En het is genieten van jullie verhalen en ook de foto’s zijn wederom prachtig.
  En zoals Marja al schreef zal vaste grond onder je voeten ook weer lekker zijn, en nu op naar de volgende ervaring we genieten volop mee.
  Veel liefs mama en Frans xx

 6. Wat een prachtig verslag. Bijzonder hoor om dat mee te maken.
  En wat en leuke foto’s. Heel veel plezier in China.
  XX Frans en Elly

 7. Wederom een leuk verslag. Veel plezier in China!

  Liefs Maartje

 8. Met jullie beeldende verslagen voelt het of wij ook op reis zijn.
  Mooie tijd toegewenst in China.

 9. Kedekedeng, kedekedeng, wat een bloed end met dat kreng.
  Wij hebben al eelt op onze billen van Amsterdam naar Maastricht.
  Maar even serieus, wat een geweldige ervaring om zo de halve wereld te door crossen en al die totaal andere landschappen te mogen bekijken. Wauw, echt tof. En nu lekker aan de bami.

 10. Marjo Willems

  25 oktober 2016 at 17:42

  Wat een indrukwekkend verhaal en wat schrijf je beeldend.
  Nieuw talent aangeboord voor auteur?
  Heb het goed samen.😊

 11. Martin & Anita

  25 oktober 2016 at 21:23

  Superleuk geschreven, heerlijk om zo een beetje te kunnen meereizen!
  Mooie foto’s ook 🙂
  Geniet van elke dag en bedankt voor het meegenieten!
  Groetjes Martin & Anita
  & natuurlijk dikke X-jes van de kleintjes….

 12. Mooi verhaal en prachtige foto’s!

 13. Zo leuk om op afstand met jullie mee te genieten! Wat een reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2024 R & B op wereldreis

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑