R & B op wereldreis

Robin & Bianca op wereldreis 2016 - 2017

Ring of Fire

10 jaar geleden eindigden we onze reis door Nieuw-Zeeland in Christchurch. Een stad met een wat oubollige maar lieflijke uitstraling en een Engels karakter waar ‘Punting on The Avon’ een van de hoogtepunten was. Dit keer beginnen we onze reis door Nieuw-Zeeland in deze stad die in 2010 en in 2011 getroffen werd door 2 zware aardbevingen. Deze bevingen hebben veel schade aangericht aan het oude historische centrum en kostte 185 mensen het leven. De bevingen hebben dan ook een grote impact gehad op de stad en we zijn benieuwd hoe het er nu uitziet.

Na aankomst lopen we allereerst naar Cathedral Square. Dit was het centrale plein van de stad. Dat is het nog steeds, maar van de kathedraal waar we de vorige keer opgeklommen zijn voor het uitzicht, is weinig meer over. Het enige dat nog recht overeind staat op is ‘The Chalice’. Deze stalen sculptuur staat sinds 2001 op het plein vanwege het millennium en de viering van het 150-jarig bestaan van de regio Canterbury.

Daarna lopen we verder langs de rivier The Avon richting het hotel waar we 10 jaar terug sliepen. Toen passeerden we op onze weg naar het hotel ‘The Strip’ – een aantal gezellige kroegjes en eetcafés – maar ook daar is niets meer van over. En ook ons oude hotel vinden we niet meer terug. Het oude centrum lijkt volledig weggevaagd en voor een groot deel ligt het nog plat. Het is een trieste aanblik. Door de leegte zien we nu de heuvels rond de stad liggen en dat is een vreemd gezicht. We wisten dat de bevingen een verwoestend effect hadden en dat er veel historische gebouwen verloren zijn gegaan, maar het komt toch wel heftig over nu we hier zo rondlopen.

Kort na de bevingen zijn er onder de naam ‘Re-Start’ in het centrum gekleurde containers geplaatst waar je wat lekkers te eten kunt halen en kunt shoppen. Dit initiatief is genomen om ervoor te zorgen dat de stad toch vertier bleef bieden voor haar inwoners en toeristen bleef trekken voor de broodnodige inkomsten. Een raar contrast zo met alle grauwe en grijze sloop- en bouwactiviteiten, maar het zorgt wel voor vrolijkheid in het straatbeeld. Overal in het centrum zijn ze druk bezig; of met het aanleggen van nieuwe funderingen of met de bouw van nieuwe panden. Een verkoopster in een van de shops vertelt dat ze hierbij hulp krijgen vanuit andere landen om ervoor te zorgen dat de gebouwen in de toekomst beter bestand zullen zijn tegen nieuwe aardbevingen. Dat is waarom alle funderingen opnieuw aangelegd moeten worden en dit is een tijdrovende klus. Door de ligging op de Ring of Fire zal Nieuw-Zeeland altijd te maken hebben met een verhoogd risico op aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Later spreken we onderweg een vrouw die zelf in Christchurch woont en een winkel in reparaties van fietsen heeft. Ze vertelt dat onlangs het grootste mountainbikeparcours op het zuidelijke halfrond geopend is. En zo zijn er veel initiatieven. Waar Christchurch eerst een wat suffig imago had, lijkt er nu een hele nieuwe stad te herrijzen. Er ontstaat nu meer een mix van oud en modern. De mensen vertellen er graag over en ze zijn heel positief over al deze ontwikkelingen. Hoewel het ons eerst wat triest maakte om door zo’n desolate stad te lopen, is het ook mooi om te zien hoe de stad langzaam weer leefbaar wordt en zijn we blij dat we Christchurch niet links hebben laten liggen.

Inmiddels rijden we al bijna een week in onze camper rond. Van de vijfde versnelling terug naar de tweede. En dat geldt ook voor de digitale snelweg.. In heel Azië hebben we – op de Great Wall of Fire in China na die het ons soms lastig maakte – overal bereik gehad. Maar nu we letterlijk aan de andere kant van de wereld zitten, hapert het. Als we al bereik hebben, is het vaak traag. Dus duurt het wat langer voordat we reageren of voordat we wat kunnen plaatsen. Maar we vergeten jullie thuis niet!

12 reacties

 1. Heftig om te lezen wat er met Christchurch is gebeurd. Wij zaten in een hotel bij de Kathedraal; ritje gemaakt met een trammetje. Onwerkelijk dat veel is weggevaagd.
  Maar NZ heeft zoveels moois te bieden. Geniet . Kia Ora🇳🇿

 2. Hopen dat jullie geen last van bevingen krijgen.
  Nu lekker rondtoeren en vooral genieten van alle bezienswaardigheden.
  Hele mooie snapshot foto’s, vooral die laatste van Hooker Valley Track !

 3. Heftig om dan terug te keren en een hele andere stad te zien na de bevingen.
  Mooie camper hebben jullie, ziet er ruim uit. Wij zijn vandaag even naar de Caravana geweest (meer beroepshalve dan dat ik echt wil kamperen ;-)). Maar daar ook mooie campers gezien…… Martin is nieuwsgierig naar de binnenkant van jullie huis voor de komende tijd……

 4. Ik ben ook nieuwsgierig naar binnenkant van jullie huis op wielen, dus leuk als je wat foto’s van de maakt.
  Prachtig verhaal weer trouwens. Erg indrukwekkend

  Xx

 5. Heel heftig om te lezen, maar ook goed om te horen dat er nu degelijk met de weder opbouw omgegaan wordt.
  Het zal zeker een hele inpact op de bewoners van de stad en de omgeving zijn geweest, maar gelukkig blijven de toeristen niet weg.
  Heerlijk zo met je eigen huisje onderweg en niet steeds de rugzak om mee te nemen.
  Ook weer mooie foto’s, die met de schapen was herkenbaar was dat ook niet in de vorige reis naar Nieuw Zeeland?
  Prachtig ook de natuur daar, overal is het natuurlijk mooi als je het maar wilt zien en ontdekken en dat doen jullie volop, en wij genieten volop mee met jullie.

  Veel liefs Mama en Frans

 6. Frans en Elly

  27 januari 2017 at 07:52

  Na je app vanmorgen bedacht ik dat ik dit verslag nog niet had gelezen.
  Heel verwoestend altijd zo’n aardbeving. Heftig om te zien.
  Heerlijk jullie huisje op wielen. Genieten jullie maar.
  😘😘 Elly

 7. Marjo Willems

  2 februari 2017 at 14:58

  Ha Bianca en Robin
  Ik was jullie site kwijt maar ben nu weer helemaal bij met je verslag lezen.
  Wat een belevenissen.
  En wat zul je van je vrijheid genieten.
  Nog proficiat met je moeder.
  zaterdag waren Jan en ik er samen.
  was zo gezellig met je tante Karin en Hilde enz.
  En dinsdag was er bij Thea een vriendinnenmiddag.
  Ook heel fijn met hele vertrouwelijke gesprekken over en weer.
  Veel goeds voor jullie samen en geniet van Down Under😊

 8. Karin en Martien

  2 februari 2017 at 22:25

  Hebben jullie na paar hectische maanden toch Eindelijk Vakantie! Met je eigen camper door Nieuw Zeeland struinen in een prachtige natuur. Vooral die Hooker Valley Track lijkt ons indrukwekkend.

  lieve groet van ons

  • Robin & Bianca

   6 februari 2017 at 06:06

   Jullie hebben het goed begrepen! Die Hooker Valley Track was ook schitterend om te lopen. Door de ‘slechte’ zomer die ze tot nu toe gehad hebben, lag er nog veel sneeuw en dat maakte het extra fraai. Liefs en xx terug van ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2024 R & B op wereldreis

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑