R & B op wereldreis

Robin & Bianca op wereldreis 2016 - 2017

Enola Gay

Na aankomst in Hiroshima gingen we naar het Memorial Peace Park. Op 6 augustus 1945 om 8:15 uur werd Hiroshima opgeschrikt door de explosie van de atoombom die door het vliegtuig Enola Gay was afgeworpen. Het Memorial Peace Park is gemaakt ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze atoombom. In het park zijn meerdere herdenkingsmonumenten te vinden en er staat een museum.

Een groot deel van het museum is gewijd aan de vele jonge mensen die direct omkwamen na de explosie. Veelal jongeren die tijdens de oorlog met school gestopt waren om brandgangen te maken door het slopen van oude gebouwen. Die bewuste ochtend waren veel van deze jongeren aan het werk in het centrum van Hiroshima. Het is moeilijk om uit te leggen hoe indrukwekkend het was om dit te zien. Alle kledingstukken en schoenen die als stille getuigen van deze verloren jonge levens zijn tentoongesteld, maken het heel tastbaar.

Een ander zeer aangrijpend verhaal was dat van Sadako Sasaki. Dit meisje overleefde op 2-jarige leeftijd de atoombom en groeide aanvankelijk op tot een sterke tiener die graag aan atletiek deed. Toen Sadako 11 was kreeg ze leukemie als gevolg van de straling waaraan ze was blootgesteld. Volgens een Japanse legende mag je een wens doen als je 1.000 papieren origami kraanvogels vouwt. Sadako hoorde over deze legende en vouwde meer dan 1.000 kraanvogels in de hoop dat dit haar zou helpen genezen. Op 25 oktober 1955 overlijdt ze op 12-jarige leeftijd.  In het park staat een beeld van Sadako waarbij ze een gouden kraanvogel vasthoudt. Het beeld staat symbool voor alle jeugdige slachtoffers van deze afschuwelijke ramp. Maar hoe raar ook, door het gebruik van alle gekleurde kraanvogels die tot op de dag van vandaag achter het beeld opgehangen worden en de vele tekeningen van kinderen die er hangen, heeft deze plek toch iets hoopvols.

Deze bom verwoestte heel veel levens en tot op de dag van vandaag laat het zijn sporen na. Direct na de explosie verloren zo`n 78.000 mensen het leven. In de dagen die volgden overleden nog zo`n 78.000 mensen aan de gevolgen van de straling die vrijkwam. Ook in de tientallen jaren die volgden hebben veel mensen medische zorg nodig gehad of overleden ze aan ziektes die het gevolg waren van deze ramp. Beiden waren we behoorlijk onder de indruk van ons bezoek aan dit museum.

11 reacties

 1. Indrukwekkend !

  Sneeuw in Tokyo(was hier in het nieuws), dus pas op als je die kant op gaat

 2. Prachtig verslag weer…. en geschreven zodat ik hier. duizenden kilometers verderop. ontroerd van raak.

  Geniet nog van alle mooie dingen om jullie heen !!!
  liefs Rietje

 3. Brrr zeker heel aangrijpend en kan me heel goed voorstellen dat het grote indruk op jullie geeft gemaakt.
  Veel plezier in Kyoto de komende dagen !

 4. Heel indrukwekkend en ontroerend, zoveel leed en nog heel veel nasleep. De bommenwerper was door piloot daarvan vernoemd naar zijn moeder.
  Lijkt me niet echt iets om trots op te zijn. Het boek over de het meisje met de duizend kraanvogels heb ik op de mulo gelezen. In en in triest.
  Nu maar weer op weg naar iets vrolijkers! Xxx

  • Robin & Bianca

   26 november 2016 at 10:55

   Wij hadden nog nooit van haar verhaal gehoord. En er lagen ook een paar boeken in het museum. Niet in het Nederlands, wel in het Duits. X

 5. Wat een indruk zal dat op jullie gemaakt hebben. Tranen welde op bij het lezen over Sadako. Heel aangrijpend. XX

 6. Prachtige verhalen zeg, als jullie terug zijn in boek bundelen en uitgeven! De foto’s zijn ook mooi. Niets gemerkt van de aardbeving of zitten juulie daar veel te ver vandaan?

  Kus nicole en de jongens

  • Robin & Bianca

   26 november 2016 at 10:54

   Nee, daar hebben we gelukkig niets van gemerkt. We zaten toen nog in Hiroshima en inmiddels zitten we in Kyoto. X

 7. Heel triest alles. Heb documentaire over de atoombom gezien. Dat was vreselijk om te zien. Kan me heel goed voorstellen dat het
  diepe indruk op jullie heeft gemaakt. Gelukkig maken jullie ook erg leuke situaties mee . En lekker oesters eten. Leuk ook dat je naar de kapper ging. Blijft heerlijk om jullie te volgen. Geniet nog maar.
  Dikke kus
  Jans en Henk

 8. Heb het verhaal een paar maal gelezen, en het bleef ontroeren.
  Zo triest als je dat leest en ik geloof zeker dat het heel indrukwekkend is om daar zo te staan op de plek waar het allemaal is gebeurd.
  Maar ook dit hoort bij de wereldreis, en zeker bij het land waar jullie nu zijn.
  Inmiddels je filmpje op de Whats App gekregen en dat brengt de situatie weer in een vrolijker daglicht, mooi zo die beesten te zien en straks in Nieuw Zeeland zie je ze natuurlijk weer zo in de natuur.
  Weer mooie foto’s en prachtig geschreven complimenten voor jullie, op naar het volgende avondtuur.

  Liefs van ons Mama en Frans

 9. Karin en Martien

  25 november 2016 at 18:49

  8.15 En de klok staat stil. Mooie symboliek. En dat fietsje… daar wordt je stil van.

  Lieve groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2024 R & B op wereldreis

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑