R & B op wereldreis

Robin & Bianca op wereldreis 2016 - 2017

The Times They Are a-Changin’

Zondagmiddag pakken we in Guilin de nachttrein naar Hangzhou. Op grond van eerdere ervaringen met de Chinese nachttreinen zijn onze verwachtingen voor deze reis niet bijzonder hooggespannen. We stappen in en kijken om ons heen en zien dat deze trein nieuwer en beter onderhouden is dan de vorige treinen. Dat is alvast een meevallertje. En terwijl we bezig zijn met onze rugzakken, horen we ineens iemand vragen “Sprechen Sie Deutsch”?

Als we omkijken kijken we in het lachende gezicht van de Chinese vrouw die tegenover ons zit. Ze is over voor familiebezoek en woont sinds een jaar of 15 in Braunschweig. We raken aan de praat en ze vertelt hoe het in China was tijdens haar jeugd en hoe snel het allemaal veranderd is hier in de afgelopen 30 jaar. En op onze beurt vertellen we haar over onze ervaringen in China. Leuk om zo wat meer over het leven in China te horen van iemand die hier is opgegroeid in een tijd dat China nog een gesloten maatschappij was. En dan te bedenken dat dit allemaal nog niet eens zo lang geleden is…

Waar we ook komen met de trein, overal zien we grote woontorens die als paddenstoelen de grond uitschieten. China is met een inhaalrace bezig en het hele land lijkt in de steigers te staan. Het gaat zo snel dat lang niet iedereen in dit immense land in gelijke mate kan meeprofiteren van alle ontwikkelingen. De tweedeling is enorm groot en we zagen mensen die puissant rijk zijn maar ook mensen die nagenoeg niets hebben.

En ook nu tijdens deze laatste lange treinreis zien we de verschillen. Deze keer vooral tussen de regio’s. Tijdens de treinrit van Xi’an naar Chengdu en vervolgens door naar Guilin kwamen we langs dorpen die er meer vervallen uitzagen. Huizen met een golfplaten daken waar stenen op liggen om te voorkomen dat het niet wegwaait, onverharde wegen en vervallen stations. Nu rijden we van Guilin naar Hangzhou en zien we aardige dorpjes onderweg, leuke huizen, verharde wegen en nieuwe stations. Er is veel geïnvesteerd in dit gebied en het is duidelijk te zien dat we langzamerhand in een rijkere omgeving terecht komen.

Onze eerste stop is Hangzhou. Hier komen we maandagochtend aan en nadat we afscheid genomen hebben van onze Chinees-Duitse buurvrouw, stappen we op de metro en de bus op zoek naar onze slaapplaats in de wijk Xihe. Dit is een mooie wijk in een parkachtige omgeving. Hangzhou is vooral bekend vanwege het Westlake en de vele mooie tuinen en parken. In een heel ver verleden heeft Marco Polo Hangzhou als de mooiste stad ter wereld bestempeld. Zo ver willen we niet gaan, maar het is zeker een plaatje en we lopen lekker rond door de stad en rond het Westlake.

Woensdag reizen we verder naar Shanghai. Al snel merken we dat het leven hier niet te vergelijken is met dat in een van de andere steden die we gezien hebben in China. Dit is een Metropool met 24 miljoen inwoners! Luxe winkels, dure restaurants en veel hippe – vooral jongere – mensen. Shanghai geeft ons een vooruitblik op het China van de toekomst. Waar we ook kijken, we zien vooral torenhoge wolkenkrabbers om ons heen en daartussen soms nog een klein deel van het oude Shanghai. Na aankomst in deze stad lopen we op weg naar ons hotel langs een kiosk die ze aan het leegruimen zijn. Op de laatste avond is de kiosk helemaal weggehaald. En zo lijkt het met alles te gaan dat authentiek is hier. We begonnen onze tijdreis door China tussen de hutongs in Beijing en sloten het af in de Metropool Shanghai. Een groter contrast is haast niet denkbaar. We hopen dat niet alles van het oude China verloren gaat, want vooral dit maakte het voor ons uniek om hier rond te reizen!

14 reacties

 1. China is en blijft facinerend, alleen jammer dat het ‘nieuwe’ China het wint van het ‘ oude’.
  Shanghai een wereldse stad.
  Op naar het volgende land?

 2. Na 4 weken China met heel veel hoogtepunten nu een week of 3 Japan.
  Benieuwd hoe jullie dat vinden en we kijken weer dagelijks uit naar jullie snapshots.
  Heel veel plezier in Japan !

 3. Mooie foto’s en prachtige verhalen.Heel jammer als er zoveel verloren gaat aan het oude, maarja dat is denk ik voor heel veel landen zo en het gaat waar schijnlijk ook niet tegen gehouden worden of het moet op de lijst staan van het werelderfgoed,
  Ben benieuwd naar Japan, daar zal ook veel vernieuwing zijn denk ik, en ik verwacht een wat schoner land,
  Die skyline was ook heel mooi,
  en nu al 8 uur verschil met ons terwijl ik dit schrijf liggen jullie waarschijnlijk op een oor haha.
  Geniet weer van alles en tot de volgende blog, kijk er naar uit.

  Veel liefs mama en Frans

 4. Hoi darlings, wat een mazzel dat jullie toch nog veel van het “oude” China hebben meegemaakt, want, om ff in stijl te blijven, “Time waits for no one”.
  Ja en nu maar kijken wat Japan brengt, zal weer heel andere ervaring worden.
  Grtjs Xxx

 5. Karin en Martien

  20 november 2016 at 15:01

  The Times They Are a-Changin’…. Als ‘hij’ een nobelprijs krijgt dragen wij jullie voor voor de volgende uitreiking. Wat een mooie (literaire) blog weer. Mooie skyline van Shanghai ook. Benieuwd naar Japan!
  Lieve groet van ons

 6. Mooi verhaal weer!!! En gave foto’s! Heel veel plezier in Japan X

 7. ingrid.dekleijn@uwv.nl

  21 november 2016 at 08:16

  erg leuk om jullie zo te volgen en te genieten van jullie verhalen over het oude en nieuwe China !
  Geniet ervan !

 8. Prachtig de china verhalen/foto’s op naar Japan.
  xx

 9. Erik Scheermeijer

  21 november 2016 at 21:02

  De foto’s geven een duidelijk beeld van oud en nieuw, rijk en arm weer.
  En zo te zien hebben jullie redelijk weer, hierbij ons stukken minder.🌧🌬
  Het verhaal wederom TOP!
  Ben benieuwd wat Japan jullie gaat brengen.

  Veel plezier aldaar, en veel liefs.

 10. Heel indrukwekkend die snapshotfoto van Hiroshima !

 11. Aardbeving voor de kust van Fukushima. Kans op flinke tsunami. Iets van gemerkt in Fukuoka?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2024 R & B op wereldreis

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑