R & B op wereldreis

Robin & Bianca op wereldreis 2016 - 2017

Until the End of the World

Woensdag zeggen we voorlopig gedag tegen Buenos Aires en pakken we het vliegtuig naar Ushuaia. De Spaanse bijnaam voor deze stad is ‘Fin del Mundo’. Als we de tweede avond terugkeren naar ons Hostal zijn ze bezig met de badkamer. De volgende dag is het probleem van de lekkende kraan nog niet opgelost. De vloertegels liggen inmiddels behoorlijk los en de eigenaar heeft nu echt een serieus probleem. Het is vrijdagavond en de enige loodgieter die ze kennen is onderweg naar Punta Arenas in Chili. Hemelsbreed slechts 250 kilometer verderop, maar met de auto een rit van zo’n 10 uur. En hier helaas geen Jan in de buurt die even te hulp kan komen schieten. We zijn hier ècht aan het eind van de wereld beland..

Ushuaia is niet heel bijzonder en de hoofstraat vol met restaurants en winkels oogt niet gezellig. En daarbuiten ziet het er allemaal nogal vervallen uit. Maar we komen hier vooral omdat we vanuit het eind van de wereld per bus terug willen reizen naar Buenos Aires waarbij we zowel door Argentinië als Chili zullen reizen.

Na al het gedoe rondom het pinnen in Buenos Aires, laten we niets meer aan het toeval over. Ushuaia is een grensplaats, dus we gaan gelijk op zoek naar een bank of wisselkantoor voor wat Chileens geld. Op legale wijze nergens te verkrijgen.. De eigenaresse van het Hostal wijst ons op een bepaald hotel waar vroeger geld gewisseld werd. We lopen naar dit hotel en worden doorgestuurd naar een schimmig achterafkamertje. Nadat we wat Argentijnse Pesos klaargelegd hebben, wordt dit razendsnel omgeruild voor een stapeltje Chileense Pesos. Binnen een mum van tijd staan we weer buiten met onze buit. Het kantoortje wordt gerund door een Chinees.. zelfs hier aan het eind van de wereld doen ze zaken!

Ushuaia mag dan geen mooie plaats zijn, het ligt wel in een prachtige omgeving aan de rand van Tierra de Fuego (Vuurland). Het is koud en voor het eerst sinds lange tijd halen we onze jassen weer uit de tas. We maken een prachtige boottocht door het Beagle Channel waarbij we o.a. zeeleeuwen, albatrossen en pinguïns spotten. Maar het meest bijzondere om te zien is toch wel de walvis die voor onze boot opspringt. De kapitein en de gids weten eerst niet precies om wat voor een soort het gaat. Na wat speurwerk in de boeken aan de hand van Robin’s foto, blijkt het om een Antarctic Mink Whale (Antarctische Dwergvinvis) te gaan. Aan het eind worden we aan boord nog getrakteerd op een ambachtelijk biertje en wat lekkere hapjes. Een geslaagd tourtje!

Zaterdag stappen we voor de eerste keer hier op de bus. Punta Arenas is de eindbestemming en de rit duurt zo’n 12 uur. Dit is ook afhankelijk van de grenscontroles. Vooral bij de Chileense grens nemen ze er goed de tijd voor en zijn ze streng. We moeten 2 appels en een half pakje salami inleveren. Gelukkig hebben we het wel vermeld en komen we er verder zonder boete vanaf. Het landschap onderweg is overwegend vlak en kaal en weinig spannend. Heerlijk om af en toe bij weg te doezelen!

Aangekomen in Punta Arenas worden we hartelijk ontvangen met koffie en cake door de Argentijnse Pedro en de Colombiaanse Ruby in hun Hostal Dundo Ivo Spa. De volgende dag geeft Pedro ons een privétour van zo’n 3 uur waarbij hij ons alle uithoeken van de stad laat zien. Hij is hier geboren en getogen en weet van alles te vertellen. De volgende dag worden we samen met een Frans/Portugees stel uitgenodigd om ’s middags koffie te drinken in een historisch café in de stad. En op de laatste avond mondt dit alles uit in een gezellig etentje waarbij William (de Fransman en chefkok) en Ruby samen koken onder het genot van lekkere Pisco Sours. Ten slotte zet Pedro ons op de laatste dag af bij het busstation voor het vervolg van onze reis. Zò gastvrij als bij Pedro en Ruby hebben we het nog niet eerder meegemaakt deze reis!

4 reacties

 1. Wat een geweldige ervaringen doen jullie op. Intense beschrijving van jullie belevenissen. Ik lees ze met heel veel plezier met hier en daar een tikje jaloezie.
  Dat jullie daar veel gastvrijheid ondervinden verbaast me niet, heerlijk toch.
  Jan wilde best wel ff langskomen om reparatie uit te voeren, helaas vliegtuig gemist…..dus te laat!
  Take care en blijf vooral genieten, wij genieten mee! 💋💋💋🍷🍷🍷

 2. Ben het helemaal met Marja eens, jullie beleven echt fantastische dingen en zien ongelooflijk veel aan natuur maar ook de verschillende culturen.
  Wat is de wereld mooi in al zijn facetten echt genieten.
  Jammer dat Jan het vliegtuig heeft gemist hij had er vast zijn hart kunnen ophalen,
  iets heel anders dan in Japan denk ik zo.
  Lekker genieten en op naar het volgende verhaal xx

  Veel liefs van ons mama en Frans

 3. Hele aparte en mooie foto’s van o.a. de zeeleeuwen en die walvis.
  Leuk om te lezen dat je zo gastvrij bent ontvangen in Chili.
  Vond het in eerste instantie een beetje vreemd dat jullie zo snel Argentinie hadden verlaten, maar snap inmiddels (denk ik) dat jullie vanuit het zuiden van Chili omhoog gaan reizen om vervolgens weer Argentinie te gaan bezoeken.
  Groetjessssssssss

  • Robin & Bianca

   17 maart 2017 at 22:03

   Vanuit Ushuaia kan het haast niet anders dan via Chili. Zeker als je door Patagonie wilt reizen. En nu zijn we weer terug in Argentinie (El Calafate) omdat we niet helemaal per bus door Chili omhoog kunnen. Het is wat omslachtig, dat wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2024 R & B op wereldreis

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑