R & B op wereldreis

Robin & Bianca op wereldreis 2016 - 2017

Over the Hills and Far Away

Door het ruige en verlaten Patagonische landschap rijden we van Punta Arenas naar Puerto Natales. Het landschap is droog en uitgestrekt met slechts af en toe een boom en er lijkt geen einde aan te komen.. Het is zeker bijzonder, alleen pakt het ons tot nu toe nog niet zo. Maar dan doemen er in de verte steeds meer besneeuwde granieten bergtoppen op. Dit veranderende beeld wakkert onze nieuwsgierigheid toch wel wat aan. Dus rekken we ons langzaam uit terwijl we de slaap uit onze ogen wrijven en gaan we er eens goed voor zitten.

Natuurlijk wisten we wel dat de afstanden in Argentinië en Chili immens zijn en toch overvallen ze ons enigszins in het begin.. Willen we wat zien, dan moeten we ver reizen en zonder eigen vervoer zijn we hier aangewezen op excursies. Het liefst reizen we op eigen gelegenheid, maar dat is lastig hier en in Puerto Natales struikelen we dan ook over de vele boekingskantoortjes. Dus geven we ons ook maar over en zoeken we een geschikte tour om het Torres de Paine National Park te bekijken. We kiezen een tour waarbij we in ruim 10 uur per bus door het park hobbelen over deels ongeplaveide wegen. De chauffeur zet geregeld zijn bus aan de kant waarna we los kunnen bij schitterende meren, watervallen en aan het eind een gletsjer. Natuurlijk ontbreekt ook een stop bij een mooi uitzichtpunt op de 3 torens waaraan dit park zijn naam ontleent, niet tijdens onze tour. Het was een hele zit, maar we zijn blij dat we dit gedaan hebben want we hadden dit niet willen missen.

Vervolgens reizen we vanuit het Chileense Puerto Natales door naar het Argentijnse El Calafate. De Argentijnen zijn wat soepeler en de grensovergang gaat lekker vlot deze keer. Vanuit El Calafate bezoeken we de Perito Moreno Gletsjer. Deze gletsjer van 60 meter dik en 5 kilometer breed, schuift dagelijks wat naar voren toe en het werken van het ijs veroorzaakt een hoop gekraak. Met spanning wachten we af of er een stuk ijs afbreekt en wanneer dit eenmaal gebeurt, gaat dit met een hoop kabaal gepaard. Het is een heldere en zonnige dag en allerlei kleuren blauw spatten ons van het ijs tegemoet.. Het was echt spectaculair om te zien!

En dan is het tijd voor wandelwalhalla El Chalten. Via een mooie route langs turquoise blauwe gletsjermeren reizen we hier naar toe. De grote aantrekkingskracht van El Chalten is dat je vanuit dit plaatsje zo zelf het Patagonische landschap in kunt lopen. Dit doen we dan ook vooral in de dagen dat we hier zijn. Vooral de wandeling waarbij we na een behoorlijke steile klim van 4 kilometer oog in oog staan met het Fitz Roy Massief, maakt indruk. Van al dat lopen word je dorstig en hongerig en gelukkig zijn er in El Chalten genoeg gezellige tentjes om de dorst te lessen en de trek te stillen.

Hier in Patagonië zijn we al veel reizigers tegengekomen die voor langere tijd onderweg zijn. Veel vaker dan in andere delen waar we geweest zijn. Regelmatig zien we oude busjes met daarop vermeld de meest uiteenlopende routes. Zo spraken we een Nederlands stel dat met een kindje van anderhalf voor een jaar – of 2 – door Zuid-Amerika rondreist in een omgebouwde Belgische politiewagen. En gisteren stonden we de route op een bus te bekijken, toen de eigenaren aan kwamen lopen. Een Zwitsers stel dat sinds 4 jaar over de wereld reist in een hun busje. Heel leuk om al deze verschillende verhalen te horen. Hier zijn wij maar kleintjes bij met onze 8 maanden..

En terwijl ik dit schrijf, zitten we in ons hostel in El Chalten. Er staat een sterke wind en als ik naar buiten kijk, zie ik vooral zand opwaaien. Het Zuiden van Patagonië vormt een bijzonder decor en onze aanvankelijke twijfels zijn na het zien van al het natuurschoon achter de heuvels en bergen, als sneeuw voor de zon verdwenen. Vanavond reizen we verder en pakken we voor het eerst een nachtbus. Na zo’n 18 uur bussen komen we morgen tegen het begin van de avond in El Bolson aan terwijl we dan nog steeds in Patagonië zitten.. We hadden al gezegd dat de afstanden hier enorm zijn hè.. Maar we rijden wel over de bekende Ruta 40 en de uitzichten moeten fantastisch zijn. Dus kom maar op met die busrit!

24 reacties

 1. Geweldig wat een verhaal weer en ook de foto’s heel indrukwekkend.
  En wat een gletsjer, en die kleuren die er bij horen prachtig om te zien.
  Leuk om zo verschillende mensen te ontmoeten en met hun ervaringen uit te wisselen.
  Het zijn inderdaad hele busreizen die jullie maken, maar dan heb je ook wel wat.
  Geniet weer verder met al de avondturen en wij blijven meeleven en genieten, maar ik ben wel blij dat het 8 maanden zijn en geen 4 of 2 jaar haha, maar dat mag he?

  veel liefs van ons mama en Frans

 2. Verhaal en foto’s weer super.
  Heel leuk dat je daar veel andere Globetrotters ontmoet. Je hebt natuurlijk altijd “baas boven baas” maar een wereldreis van 8 maanden is ook niet mis.
  Als we vanaf hier een busreis van 18 uur maken, zit je ergens in Zuid-Frankrijk, terwijl jullie nog steeds in dezelfde streek zitten.
  Veel kijkplezier onderweg !

  • Robin & Bianca

   27 maart 2017 at 01:34

   Ik had de tijd van de busrit verkeerd berekend. Het zou sowieso 21 uur duren en het werden er uiteindelijk bijna 24..

 3. Weer een prachtig stukje indrukwekkende natuurbeschrijving met al even indrukwekkende foto’s. Fijne busreis en veel plezier in El Bolson, stad van de tango! Dus los die voetjes van de busvloer. Happy Feet?

  • Robin & Bianca

   27 maart 2017 at 01:41

   Dank! Dat van die tango wisten we nog niet, schijnt ieder jaar een festival te zijn maar dat is al geweest. Jammer, we hadden wel wat beweging kunnen gebruiken na een dagje bussen!

 4. Frans en Elly

  24 maart 2017 at 16:48

  Heerlijk verhaal weer om te lezen en niet te vergeten…prachtige foto’s.
  Ik ben het met Thea eens hoor. 8 maanden is lang genoeg!
  Wel erg leuk voor jullie om te horen hoe het is als je 2 jaar of langer reist.
  Ik heb van de week alle blogs vanaf 4 oktober nog eens gelezen. Wat is dat leuk zeg! Leest als een mooi boek.
  Liefs van ons. XX
  Elly

 5. Karin en Martien

  24 maart 2017 at 18:34

  Weer hele mooie foto’s en verhalen! En dan die busreis van 18 uur. Wij vonden Bolderman’s busreis vorig jaar al zo’n versterving! Jullie zien er op de foto’s ook getaand uit. Klopt dat beeld ook met de werkelijkheid? Ook gewicht verloren? En wat let je in de toekomst: waarom niet een keer 2 jaar of langer? En dan de hotspots pakken die je terug wil zien? Maar dan wat langer? Het is maar een idee hoor (zal je moeder fijn vinden zo’n broer😢😠).

  Lieve groet van ons

  • Ga er vanuit dat mijn lieve broer dat als grapje bedoeld 😂😂

  • Robin & Bianca

   27 maart 2017 at 01:57

   De foto’s kloppen wel met de werkelijkheid ja.. we hebben onszelf niet gefotoshopt! Geen idee of we onderweg kilo’s hebben verloren, hebben in geen tijden meer een weegschaal gezien. En er zijn zeker nog wel hotspots die we terug willen zien, maar 2 jaar lijkt ons toch wel wat lang.. Liefs terug van ons

 6. Erik Scheermeijer

  25 maart 2017 at 06:24

  Heel indrukwekkend allemaal!
  Maar goed dat jullie geen last hebben van wagenziekte.😰😂
  En hoe zit het met de temperatuur daar?

  Goede reis 🚌 en veel liefs uit Purmerdend xx

  • Robin & Bianca

   27 maart 2017 at 02:00

   We begonnen in Ushuaia met een graad of 4, maar hoe verder we naar het Noorden reizen, hoe meer het kwik stijgt. En jullie gaan ook een mooie week tegemoet daar. Geniet ervan! Xx

 7. Hans & Mieke

  29 maart 2017 at 07:41

  Prachtig verhaal weer en wat zijn de foto’s schitterend. Het is bijna alsof het niet echt is. Xx

 8. Gaaf blog, mooie fotos. Nog heel veel reisplezier, al is het maar 8 maanden.

 9. Super mooie foto’s!!! Maar wat een rit in de bus…… Ga morgen even op de kaart kijken waar jullie nou precies zaten, want deze plaatsen zijn mij niet zo bekend….

  Hier wordt het weer ook beter, we hebben al 2x in de tuin gegeten! Jippie…..de zomer komt eraan.
  xxx

 10. Ingrid de Kleijn

  4 april 2017 at 07:51

  Hoi Robin en Bianca,

  Wat een prachtige fotos . Echt de natuur is overweldigend en jullie zien er zo relekst uit ! Heel veel plezier nog !

  Grt Ingrid

 11. Wow, wat een indrukwekkende foto’s!

  Eveline

 12. Ik heb al heel wat blogs gemist in de afgelopen periode. Maar nu ik deze lees, ga ik toch maar even “terug in de tijd”. Het is weer een feestje om je verhaal samen met Robin’s foto’s te bekijken ! Inderdaad ‘boekwaardig’, dat zei ik afgelopen zondag nog tegen je moeder, Bianca, tijdens een ‘zomers’ (voorjaars) verjaardagsfeestje voor Lenthe en Indy. (ze kijken uit naar de beloofde trip naar de Efteling, leuk !)

  • Robin & Bianca

   16 april 2017 at 21:07

   Hoi Marga, dank voor de complimenten! Begreep al dat jullie lekker buiten konden zitten vorige week. Is nu wel anders geloof ik tijdens de Pasen.. En ik kijk ook uit naar de trip samen met die twee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2024 R & B op wereldreis

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑